18 Yaşını Doldurmamış Olanlarda;
Ergenlik çağını bitirmemiş bireylerin kemik oluşumu tamamlanmamıştır. Bu durumda implant yapmak sakıncalıdır. Bu yaşlarda diş kaybedilse bile yer tutucular kullanarak kemik oluşumunun tamamlanması beklenmelidir.
Kemoterapi ve Radyoterapi Görenler;
Kemoterapi veya radyoterapi tedavisi olan hastaların vücut dirençleri çok düşmektedir. Vücut direnci ve savunması çok zayıf olan hastanın cerrahi bir opersayon olan implant yapımı sonrasında enfeksiyon kapma riski oldukça yüksektir. Bu nedenden dolayı kemoterapi veya radyoterapi gören hastalara implant tedavisi uygulanmak çok risklidir ve önerilmez.
kemoterapi veya radyoterapi hastalarının tedavileri tamamlandıktan sonraki durumda da implant uygulaması için riskler devam etmektedir. Çünkü kemoterpi veya radyoterapi tedavisi bittikten sonra hastanın genel sağlık durumunun düzelmesi ve iyileşmesi için de 3-6 ay arasında zaman geçmesi gerekir. Hastanın genel sağlığı iyi duruma geldiğinde, implant yapılabilmesi için genel tıp doktorunun onayına ihtiyaç duyulacaktır. sakınca görülmediği takdirde implant tedavisi yapılabilmektedir.
Çene Kemiğinin Çok İnce Olduğu Durumlar;
İmplant uygulamasında çene kemiğinin kalitesi ve miktarı çok önemlidir. Titanyum implantlar belli uzunluk çap ve şekillerde üretilmektedir. çene kemiğinin durumana göre diş hekimi en uygun implantı seçmektedir.
Fakat bazı durumlarda hastanın çene kemiği implant yapımına uygun olmayabilir. Bu durumda diş hekimi ileri cerrahi yöntemler kullanarak çene kemiğini implanta uygun hale getirebilir. Temelde kemiği kalınlaştırma ve güçlendirme prensibine dayanan bu yöntemlere kısaca deyinelim.
- Kemik Greftleme; hastanın kendisinden veya dışarıdan elde edilen kemik dokusunun implant yapılacak bölgeye naklidir. Yama şeklinde uygulanan bu kemik dokusu hastadan alınabileceği gibi sentetik olarak hazırlanmış ya da hayvanlardan elde edilmiş olabilir. uygulamada daha çok sentetik olarak laboratuvarlarda üretilmiş kemik tozları kullanılmaktadır.
- Kemik Açma; sandwich tekniği denilen bu uygulamada kemik açılarak genişleme sağlanır.
Yukarıda saydığımız ileri cerrahi tekniklerle çene kemiği uygun hale gelen hastaya rahatlıkla implant yapılabilir.
Alkol Ve Sigara Kullanımı;
- Sigara kullanımının ağız içerisinde dokularda uluşan bakteri plağına zemin hazırlayarak, enfeksiyon riskini arttırması
- Sigaranın karbonmonoksit ve toksit etkilerine bağlı olarak implantın kemikle bütünleşmesini olumsuz yönde etkiler.
- Yara iyileşmesini geciktirmek.
- Kanlanmayı azaltmak.
Not: Sigara kullanan implant hastalarının tedaviden 15 gün önce ve tedavi olduktan sonra 1 ay kadar sigarayı bırakmaları özellikle önerilmektedir.
Diyabet Hastalığı;
Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında implant yapımı riskli olan gruplar arasındadır. Şeker hastalarında doku iyileşmesi yavaş olmakla birlikte enfeksiyon riski artmaktadır.
Kandaki şeker düzeyi kontrol altında olan hastalara implant yapılabilmektedir. Şeker hastalarında cerrahi operasyon alanı mümkün olduğunca küçük tutulur. İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra şeker hastaları için ağız hijyenini sağlamak çok önemlidir. Diyabet hastaları periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır.
Kalp Hastalığı Olanlar ve Pil Kullananlar;
Kalp hastalığı olanlarda, doktoru ile konsültasyona gidilmeden implant uygulanmamalı.
Kalp pili kullanan hastalara implant uygulamakta sakınca yoktur. Fakat bu tip vakalar da implantoloji öncesi enfeksiyon riskini azaltmak için uygun olan antibiyotik kullanımına başlanması gerekir. Diş hekiminin ayrıca hastanın genel tıp doktoruna özel bir durumunun olup olamadığı hakkında bilgi alması gerekir. Bu kontrollerden sonra sakıncalı bir durum yoksa implant tedavisine başlanabilir.
Hipertansiyonu Olanlar
Hipertansiyonlu hastalarda ağrı, stres gibi durumlarda aşırı tepki söz konusudur. uyaranlara karşı aşırı tepki verildiğinde diş tedavisi sırasında kan basıncı akut olarak yükselebilir ve konjestif kalp yetmezliği veya nadiren felç, kanama benzeri komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple; hipertansiyonlu hastaların diş tedavisine başlamadan önce; kan basıncı ölçümleri yapılmalı ve şüphelenilen vakalarda doktor konsültasyonuna gidilmelidir.
Kan Pıhtılaşma Bozuklukları;
Kan pıhtılaşma hastalığı olanlara implant yapılmaz.