Protez Nedir;
Genel anlamda protez ağızda farklı sebeplerle oluşmuş estetik bozulmaların veya kaybedilen dişlerin yerine uygulanan, doğal dişlerin tüm estetik ve fonksiyonel görevlerini taklit etmeye çalışan tüm yapay oluşumlara protez denir.
Sabit Protezler;
İmplant Destekli Sabit Protezler;
Kullanmakta sıkıntı yaşadığınız bazıları için kabusa dönüşen hareketli protezleriniz artık yerini implant destekli sabit protezlere bırakıyor. Hareketli total protezler kullanım ve bakım zorluğu açısından günümüzde yerini implant destekli sabit protezlere bırakmaktadır.
Yüksek teknolojiyle üretilen titanyum implantlar aslında diş hekimliğinde kronikleşmiş bir çok sorunu da ortadan kaldırmış bulunmaktadır. Belki de en çok sevindirdiği hasta grubu, hareketli total protez kullanan tam dişsiz hasta grubudur diyebiliriz. Hareketli protezin tüm sıkıntılarını ortadan kaldıran implant destekli protezler hastaya büyük konfor kazandırmaktadır.
İmplant destekli sabit protez hastanın durumuna ve tercihine göre iki türlü yapılır.
- Bunlardan ilki hareketli total protez kullanan hastaların protezlerini sabit proteze çevirme yöntemidir. Bu durumda hasta sadece 2 adet implantla hareketli total protezini stabil hale getirebilir.
- İkinci yöntemde ise, Günümüzde daha çok tercih edilen implant sayısı arttırılarak yapılan tamamen sabit protezlerdir. doğal diş formunda son derece estetik protezlere kavuşan hastaların özgüvenini de arttırmaya yardımcı olur. Total dişsizlik durumlarında uygulanan bu protez yönteminin başarısında teknisyenin payı yüksektir.
Tek Kuronlar;
Estetik açıdan iyi görünmeyen hasarlı, kırılmış, incelmiş ya da renk bozukluğu olan dişlerde tekrar eski haline getirmek sağlamlaştırmak estetiğini tekrar kazandırmak için uygulanan kaplamaya verilen addır. Kuronlar dişin taç dediğimiz, dişetinin üzerinde kalan kısmına uygulanan metal destekli porselen veya zirkonyumdan doğal dişin formunda yapılan bir kaplama çeşididir.
Kullanıldığı Alanlar;
- Estetiği bozan büyük dolguların restorasyonunda.
- Zayıf kalan dişleri güçlendirmek ve kırılmasını önlemede.
- İmplantlara üst yapı olarak
- Kırılan dişleri kurtarmak için
- Şekil bozukluğu olan dişleri düzeltmek için
- Rengi bozulan dişleri düzeltmede
- Diş kaybında oluşan boşlukları komşu dişlerden destek alarak köprü yöntemiyle doldurmak
Hareketli Protezler;
Total Protezler;
Doğal dişlerin bütünüyle kaybedildiği durumlarda kullanılır. Total protezler titanyum implantın kullanılmaya başlamasına kadar tamamıyla dişsiz ağızlarda kullanılan ve çeşitli kullanım zorluklarıyla hastayı baş başa bırakan bir protez çeşididir. Hareketli yapısından dolayı ağızdan sıkça çıkabilen ve damak yüzeyini de kapladığı için his kaybına neden olan kullanımı ve bakımı zor bir protez çeşididir.
Günümüzde ise total protezler yerini implant destekli sabit protezlere bırakmış ve tamamen dişsiz ağızlar için tek alternatif olmaktan çıkmıştır.
Parsiyel (Bölümlü) Protezler;
Tamamen dişsiz olmayan ağızlarda diş eksikliği olan bölgeye kroşe dediğimiz metal bir kancayla tutturulan kısmi bir protez çeşididir.
Hassas Bağlantılı Protezler;
Yine kısmen dişsiz olan hastalarda kullanılan kısmi protez çeşididir. Diğer hareketli protez çeşitlerine göre daha yeni ve üstün olan bu yöntem de tutuculuk krojelerle (metal kanca) değil hasas bağlantı dediğimiz dişi ve erkek kısımlardan oluşan parçalarla sağlanmaktadır.
Hasas bağlantılı protezler daha estetik olan görünümleriyle parsiyel proteze oranla daha üstün sayılmaktadır. Sağlık ve kullanım açısından da daha iyi durumda olan bu protez çeşidi tutunmadaki başarısıyla da tercih sebebi olmaktadır.