Hangi Yaşlarda İmplant Uygulanabilir?
İmplant diş yapımı doğrudan doğruya çene kemiği kalitesi ve miktarıyla ilgilidir. Bu yüzden implant kemik gelişimini tamamlamış olan hastalara yapılmaktadır. Kemik gelişiminin tamamlanması kızlarda 15-16 yaşından sonra iken erkekler de 17-18 yaşından sonra tamamlanmaktadır. İmplant tedavisinde kemik gelişimine bağlı alt yaş sınırı olan implant uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı bulunmamakta çok ileri yaştaki hastalara dahi yapılabilmektedir.
Genel sağlık durumu iyi olan ve çene kemiğinde yeterli kemik bulunan ileri yaştaki hastalara implant tedavisi uygulamakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu yaşlarda veya daha önce ortaya çıkabilecek sistemik rahatsızlıklar bazen tedaviyi güçleştirebilmektedir.
Bunları başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz;
Kemik Gelişimini tamamlamamış hastalarda;
Ergenlik çağını tamamlamamış bireylerde kemik gelişimi devam ettiğinden implant uygulaması için uygun değildir. İmplant yapabilmek için kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir.
Şeker hastalarında;
Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında implant yapımı riskli olan gruplar arasındadır. Şeker hastalarında doku iyileşmesi yavaş olmakla birlikte enfeksiyon riski artmaktadır.
Sigara tüketimi fazla olan hastalarda;
Sigara kullanımı, ağız içerisindeki dokularda oluşan bakteri plağına zemin hazırlayarak, enfeksiyon riskini arttırması. Sigaranın karbonmonoksit ve toksit etkilerine bağlı olarak implantın kemikle bütünleşmesini olumsuz yönde etkilmesi.
Hiper tansiyonu olanlar;
hipertansiyonlu hastalarda ağrı, stres gibi durumlarda aşırı tepki söz konusudur. uyaranlara karşı aşırı tepki verildiğinde diş tedavisi sırasında kan basıncı akut olarak yükselebilir ve konjestif kalp yetmezliği veya nadiren felç, kanama benzeri komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Kalp rahatsızlığı olanlar;
Doktoru ile konsültasyona gidilmeden implant uygulanmamalı.
Kan Pıhtılaşma Bozuklukları;
Kan pıhtılaşma hastalığı olanlara implant yapılmaz.