İmplantların Yapılma Sebebi ?
İmplantların yapılma sebebi diş eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Tek diş kaybı, birden fazla diş ve bütün dişlerin eksikliği (total dişsizlik) durumlarında implant tedavisine başvurulur.
İmplant Hangi Durumlarda Önerilir ?
- Tek bir dişin kaybedilmesi halinde, komşu olan sağlam dişlere zarar vermeden tek bir implant uygulayarak, sağlam ve estetik olarak giderilmesinde.
- Dişsiz alt ve üst çenelerde; Diş kayıplarının ve meydana gelen travmaların sonucunda ya da fizyolojik olarak başlayan kemik erimeleri, çene kemiğinde gerilemeye ve hacminin de azalmaya neden olmaktadır. Aşırı kemik erimesi olduğunda da hasta protezini kullanamaz hale gelir. Bu durumda alt ve üst çeneye en az 2’ şer implant yapılır. Daha sonra protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak sabitlenir. Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında artış görülür.
- Büyük azı dişlerin kaybı durumunda; Dişsiz olarak sona eren arka bölgelere takılıp çıkarılabilen bir protez yerine bir veya daha fazla implant ile sabit bir köprü yapılabilir. arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; hastalara takılıp çıkarılabilen hareketli, kaba ve kullanımı zor bir parsiyel protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit ve uyumlu bir köprü yapılabilir.
- Uzun dişsiz boşluklarda; Dişsiz bölgelerin uzun olduğu durumlarda yapılan sabit köprü, gövdesinin uzun olması sebebiyle sorun yaşanmaktadır. İmplantla yapılacak tedavide ise dişsiz bölgeye uygulanan bir ya da daha fazla implant köprünün desteği ve dayanıklılığı arttırarak doğal dişe yakın çözümler sunar.
- Özellikle alt çenede tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda; bu gibi durumlarda yapılacak implant tedavisi hastaların yaşam kalitesini yükseltecek başarılı çözümler sunar. Alt çenede geleneksel olarak yapılan halk arasında damak olarak bilinen total protezler, bölgenin yapısı gereği pek çok problemi ve beraberinde getirmektedir. Son derece kullanışsız olan bu protezler yerini implantlarla yapılan sabit protezlere bırakmıştır. Alt çenede ön bölgeye yerleştirilecek olan en az 2 tercihen 4 veya daha fazla implant ile mükemmel fonksiyonlu ve doğal dişe en yakın estetik sonuçlar elde edilmektedir.
İmplant uygulaması bazı istisnai durumlar haricinde herkese uygulanabilen başarılı bir tedavi şeklidir.
Sakıncalı Olduğu Durumları Şöyle Sıralayabiliriz;
18 yaşını doldurmamış olan hastalarda;
Ergenlik çağını bitirmemiş bireylerin kemik oluşumu tamamlanmış olur. Bu durumda implant yapmak sakıncalıdır. Bu yaşlarda diş kaybedilse bile yer tutucular kullanarak kemik oluşumunun tamamlanması beklenmelidir.
Sigara tüketimi fazla olan hastalarda;
- Sigara kullanımının ağız içerisinde dokularda uluşan bakteri plağına zemin hazırlayarak, enfeksiyon riskini arttırması
- Sigaranın karbonmonoksit ve toksit etkilerine bağlı olarak implantın kemikle bütünleşmesini olumsuz yönde etkiler.
- Yara iyileşmesini geciktirmek.
- Kanlanmayı azaltmak.
Not: Sigara kullanan implant hastalarının tedaviden 15 gün önce ve tedavi olduktan sonra 1 ay kadar sigarayı bırakmaları özellikle önerilmektedir.
Şeker hastalarında;
Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında implant yapımı riskli olan gruplar arasındadır. Şeker hastalarında doku iyileşmesi yavaş olmakla birlikte enfeksiyon riski artmaktadır.
Kandaki şeker düzeyi kontrol altında olan hastalara implant yapılabilmektedir. Şeker hastalarında cerrahi operasyon alanı mümkün olduğunca küçük tutulur. İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra şeker hastaları için ağız hijyenini sağlamak çok önemlidir. Diyabet hastaları periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır.
Kalp rahatsızlığı olanlar;
Doktoru ile konsültasyona gidilmeden implant uygulanmamalı.
Hiper tansiyonu olanlar;
hipertansiyonlu hastalarda ağrı, stres gibi durumlarda aşırı tepki söz konusudur. uyaranlara karşı aşırı tepki verildiğinde diş tedavisi sırasında kan basıncı akut olarak yükselebilir ve konjestif kalp yetmezliği veya nadiren felç, kanama benzeri komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple; hipertansiyonlu hastaların diş tedavisine başlamadan önce; kan basıncı ölçümleri yapılmalı ve şüphelenilen vakalarda doktor konsültasyonuna gidilmelidir.
Kan Pıhtılaşma Bozuklukları;
Kan pıhtılaşma hastalığı olanlara implant yapılmaz.